Liten hälleflundra }

Fotograf/bild: Mermaid Seafood

Liten hälleflundra }

(liten hälleflundra, hällefisk, hällefilé, blåveite)

Latin: Reinhardtius hippoglossoides

Engelsk översättning Greenland halibut, black halibut

Fransk översättning Flétan noir

Italiensk översättning halibut di groenlandia

Tysk översättning Schwarzer Heilbutt

Spansk översättning hipogloso negro, fletán negro

Liten hälleflundra även kallad hällefisk, eller med det norska namnet blåveite, tillhör familj flundrefiskar inom ordning plattfiskar. Den är nära släkting till hälleflundra och liknar densamma fast är mindre. Liten hälleflundra är platt och oval i formen och ögonsidan (ovansidan) är gråbrun, medan undersidan är grå-svart endast något ljusare. Den kan bli över metern lång och väga uppemot 50 kg. Normalt cirka halvmetern lång.

Förekomst: Fisken lever i kalla vatten i den arktiska zoonen under 4°C och på 200-2000 meters djupt vatten. Fisken är av ekonomisk betydelse på Grönland, varifrån den exporteras bland annat till Sverige där den i fiskdisken vanligen benämns hällefilé.

  • Kategori: Medelfet fisk, fetthalt 2-8%.

Miljö: Liten hälleflundra är starkt hotad pga överfiske och långsam återväxt. Beståndet har kraftigt minskat.

WWF rekommendation: MSC-märkt fisk är grönmärkt. fisk från västra och södra Grönland, samt Nordsjön bör undvikas (gulmärkt). I övrigt starkt överfiskad och bör inte köpas. 


SÅ ANVÄNDS LITEN HÄLLEFLUNDRA

Liten hälleflundra anses vara en delikat matfisk, inte minst som rökt. Tillagas som vanlig hälleflundra helst i större bitar. Den kokas, ugnslagas eller halstras. Kort kok- och stektid, 5 högst 10 minuter.

Läs mer

Hotade fiskar och skaldjur (})